Olimpiska ABC

Olimpiskie talismani

Iepazīsimies OLIMPISKIE TALISMANI

Olimpiskie talismani ir vieni no populārākajiem Olimpisko spēļu vēstnešiem.
Īsti vai izdomu, dzīvnieki vai cilvēki, šie simboli kalpo kā sazināšanās līdzeklis, kā tilts starp spēļu mājvietu un spēļu līdzjutējiem visās pasaules vietās.

Olimpisko spēļu talismani ir ikonas, kas pasaulei stāsta par Olimpisko spēļu mājvietu spēļu norises laikā un arī pēc gadiem. 
Radot talismanus, katra rīkotājpilsēta, veido stāstu par savu valsti, kultūru, vēsturi un tradīcijām. 

Pirmo oficiālo talismanu SUNĪTI VALDI varēja redzēt olimpiādes spēlēs Minhenē, 1972.gadā
.

 

Sunītis Valdi, populāra suņu šķirne Bavārijā, pārstāv tādas iezīmes kā izturība, spēks un veiklība. Sunītis Valdi ir prototips īstam sunim. 


SCHUSS - vīriņs uz slēpēm, pirmais, bet ne oficiāli atzītais Olimpisko spēļu taslimans. Grenoble 1968 


Tagad gan visu pēc kārtas! 

Tokija 2010 

Talismans MIRAITOWA, kas iegūts no japāņu vārdiem mirai (nākotne) un towa (mūžība). Ar savu stilu talismans iemieso gan veco, gan jauno, atspoguļojot jēdzienus “inovācija un harmonija”.

Phjončhana 2018 

SOOHORANG – baltais tīģeris ir aizbildniecības simbols Dienvidkorejā. Sooho – nozīmē aizsargāt un Rang – atvasināts no vārda Ho-rang-i, kas nozīmē tīģeris.

Riodežaneiro 2016

VINICIUS ir dažādu zvēru kombinācija, kas sastopami Brazīlijā. Veidojot talismanu dizaineri iedvesmojās no popkultūras, video spelēm un animāciju filmām. 

Soči 2014

Zaķis, Polārlācis un Leopards

Londona 2012 

Saskaņā ar leģendu WENLOKA metāliskais izskats ir izskaidrojams ar faktu, ka viņš izgatavots no viena no pēdējiem pilieniem tērauda, ko izmantoja, lai uzbūvētu Olimpisko stadionu.

Vankūvera 2010 

QUATCHI UN MIGA
Quatchi ir lielpēdis (sasquatch), populārs vietējo leģendu tēls, kurš dzīvo mežā, viņam ir lielas pēdas un bieza kažokāda. Miga ir jūras lācis – mītisks dzīvnieks, kas ir daļa no zobenvaļa un kermoda lāča, saukta arī par spoku lāci, kas ir sastopams tikai vienā no šīs valsts provincēm.

Pekina 2008 

VEIKSMES LELLES – Olimpisko apļu krāsās, kur katra lelle simbolizē vienu no pieciem dabas elementiem, veiksmes vēlējumiem un pārstāv vienu no četrien Ķīnā populāriem dzīvniekiem – Beibei (zils) – ūdens, labklājība, zivs; Jingjing (melns) – mežs, laime, panda; Huanhuan (sarkans) - Olimpiskā uguns, Yingying (dzeltens) – zeme, veselība,  Tibetas antilope; Nini (zaļš), debesis, veiksme, bezdelīga.

Turīna 2006

NEVE UN GLIZ savus vārdus ir ieguvuši no vārdiem neve – sniegs un gliz – atvasināts no vārda ghiaccio – ledus. Neve ir sniega bumba un Gliz ir ledus kubiņš. Abi ir galvenie elementi un priekšnosacījumi veiksmīgu ziemas spēļu un ziemas sporta veidu organizēšanai un norisei.


Atēnas 2004 

PHEVOS UN ATHENA ir brālis un māsa. Abu vārdi ņemti no seno Grieķu dieviem Apollons – saules un gaismas dieva (Phoebos) un Atēna – taisnības un gudrības dieviete.

Soltleiksitija 2002 

PULVERIS (Powder) ir sniega zaķis, VARŠ - koijots (Copper a coyote) un OGLE– melnais lācis (Coal black bear). Visi trīs dzīvnieki bieži vien ir galvenie varoņi amerikāņu leģendās, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē.
Zaķa ātrums, koijota spēja uzkāpt augstajos kalnos un melnā lāča spēks, ilustrē vienu no Olimpiskajiem simboliem - Olimpisko devīzi "Ātrāk, augstāk, spēcīgāk".

Sidneja 2000 


Pīļknābis Syd, kukaburra Olly un ehidna Millie.
Syds
pārstāv Olimpisko pilsētu, Olly Olimpisko garu, un Millie jauno tūkstošgadi - milenium, visi trīs dzīvnieciņi ir plaši sastopami Austrālijā. 

Nagano 1998 

Sniega pūces Sukki - uguns, Nokki - gaiss, Lekki - zeme un Tsukki – ūdens. Četru talismanu izvēle ir saistīta ar četru gadu ciklu Olimpiādē. Pūces visā pasaulē ir meža gudrības simbols un grieķu mitoloģijā pūce ir saistīta ar gudrības dievieti Atēnu.

Atlanta 1996 

IZZY
1996. gada Atlantas Olimpiādes talismana vārds sākotnēji bija  “Whatizit” (kas tas ir), jo neviens nevarēja pateikt, kas īsti tas ir. Talismana vārds tika mainīts un to izvēlējās bērni. Vārds tika izvēlēts no vairāk kā 3300 ieteikumiem, kurus bija iesūtījuši bērni no 16 dažādām valstīm.


Lillehammere 1994 

Hākons un Kritīne ir pirmie talismani cilvēku formā, divi laimīgi bērni.
Talismanu vārdi ir cieši saistīti ar valsts un reģiona 13. gadsimta vēsturiskiem personāžiem: karalis Hakons IV Hakonson, kurš valdīja no 1217. līdz 1263.gadam, un princese Kristina, kura bija karaļa tante.

Albērvila 1992 

Magique (Magic) – zvaigznīte un kubs bija pirmais talismans, kas nebija dzīvnieks kopš 1976. gada Insbrukas spēlēm (Sniegavīrs).
Magic krāsas atspoguļo Francijas karoga krāsa (zils, balts, sarkans). 

Barselona 1992 

KOBI - talismana vārds ir radies no saīsinājuma - Olimpiādes organizēšanas komiteja (Olympic Organizing Committee). Kobi izskats tika izstrādāts ņemot par pamatu Pirineju aitu suni, Kobi ir ši suņa cilvēciskā versija "kubisma" stilā. 

Kalgari 1988

Hidy un Howdy vārdi ir atvasināti no vārdiem “hi” – Hidy un “how do you do” – Howdy. Hidy un Howdy ir polārlāči, kas simbolizē Arktikas reģionus, kas atrodas Amerikas kontinenta ziemeļos. Abi lāči valkā Rietumu stila cepures un apģērbus - vesterna, kovboja stils. 


Seula 1988


Tīģeris Hodory  
Tīģeris bieži ir attēlots Dienvidkorejas leģendās un mākslas darbos. Tīģera Hodory krūtis rotā Olimpiskie riņķi un galvā ir Dienvivdkorejā tradicionālā cepure – sangmo.

Losandželosa 1984 

Sems izskatās laipns un priecīgs, viņš iemieso Olimpisko garu. Ar savu cepuri, kas ir ASV karoga krāsās, viņš parāda, ka ir daļa no šīs valsts kultūras.

Sarajeva 1984 

Vilks Vučko, dzīvnieks, kurš bieži sastopams Alpu reģionā. Vilks ir izplatīts tēls Bosnijas un Hercogovinas pasakās, iemieso drosmi, spēku un simbolizē ziemu.

Maskava 1980 

MIŠA Talismana pilnais vārds ir Mihails Potapičs Toptigins. Lācis ir bieži sastopams dzīvnieks Krievijā, kā arī daudz pieminēts populāros stāstos, pasakās, dziesmās un dzejoļos. Mišam ap vidukli ir josta, kas ir Olimpisko apļu krāsās un jostas sprādze ir Olimpiskie apļi, kas neparprotami narāda, ka Miša ir Olimpiskais lācis. 

Leikplesida 1980 

Jenots Ronijs. Jenoti ir izplatīti dzīvnieki Adirondaka kalnu reģionā, kur atrodas Leikplesid (Ziemeļu Apalačos ASV) 

Insbruka 1976 

Sniegavīram galvā ir sarkana tiroliešu cepure, ka ir tipiska reģionam, kur jau otro reizi notika ziemas Olimpiskās spēlēs - Inbrukā. 


Monreāla 1976 

Amiks no Indiāņu valodas nozīmē bebrs. Bebra izvēle nebija nejauša, jo dzīvnieks ir cieši saistīts ar Kanādas vēsturi. Bebrs parādās uz šīs valsts piecu centu monētas aizmugures un ir redzams dažādos zīmogos.

 

Informācijas avots Starptautiskā Olimpiskā komiteja 



 
ATPAKAĻ Dalīties

Fatal error: Uncaught yii\web\HeadersAlreadySentException: Headers already sent in /home/pfls2000008/abc.olimpiade.lv/vendor/yiisoft/yii2/web/Response.php on line 414. in /home/pfls2000008/abc.olimpiade.lv/vendor/yiisoft/yii2/web/Response.php:366 Stack trace: #0 /home/pfls2000008/abc.olimpiade.lv/vendor/yiisoft/yii2/web/Response.php(339): yii\web\Response->sendHeaders() #1 /home/pfls2000008/abc.olimpiade.lv/vendor/yiisoft/yii2/web/ErrorHandler.php(135): yii\web\Response->send() #2 /home/pfls2000008/abc.olimpiade.lv/vendor/yiisoft/yii2/base/ErrorHandler.php(262): yii\web\ErrorHandler->renderException(Object(yii\base\ErrorException)) #3 [internal function]: yii\base\ErrorHandler->handleFatalError() #4 {main} thrown in /home/pfls2000008/abc.olimpiade.lv/vendor/yiisoft/yii2/web/Response.php on line 366