Olimpiska ABC

Olimpiskie sporta veidi

Hokejs

Hokeja izcelšanās valsts ir Kanāda 19. gadsimta sākumā, balstoties uz citām līdzīgām sporta spēlēm Eiropā, arī vārds hokejs “hockey” atvasināts no franču vārda “hocquet”, kas nozīmē nūja. Ap 1860. gadu bumba tika aizstāta ar ripu un 1879. gadā divi Makgilas Universitātes (Kanāda) studenti Robertsons un Smits, izstrādāja pirmos noteikumus.

Stenlija kauss
Pirmā atpazīstamā komanda Makgilas Universitātes klubs tika dibināts 1880. gadā, kad hokejs kļuva par Kanādas nacionālo sporta veidu un guva popularitāti visā valstī.
1892. gadā Kanādas gubernators ziedoja Stenlija kausu kā balvu Kanādas augstākajai amatieru komandai. Stenlija kauss ir nosaukts par godu Lordam Stenlijam Prestonam. Stenlija kauss tiek pasniegts vēl aizvien, tikai tagad tā tiek pasniegta katra gada Nacionālās Hokeja līgas (NHL) labākajai komandai. Šis ir vienīgais kauss profesionālajā sportā, uz kura tiek iegravēti pilnīgi visi uzvarētāju vārdi. 1996. gadā uz šī kausa tika iegravēts arī Sanda Ozoliņa vārds – pagaidām viņš ir vienīgais latvietis, kuram izdevies izcīnīt Stenlija kausu, komandas Kolorādo “Avalanche” sastāvā.

1860. gados hokejs kļuva populārs ASV un zināms, ka 1895. gadā notika hokeja spēles sacensības starp Džima Hopkinsa un Jēlas universitāti. Eiropā hokeja spēle popularitāti ieguva gadsimta mijā un 1920. gada Antverpenes vasaras Olimpiādē ledus hokejs vīriešiem debitēja Olimpiskajā programmā.

Olimpiskā vēsture
Ledus hokejs olimpisko spēļu programmā ir kopš 1924. gada Šamonī spēlēm. Sievietes hokejā ziemas Olimpiskajās spēlēs debitē 1998. gadā Nagano.

Nav pārsteigums, ka pirmajos turnīros dominēja Kanāda. Tomēr 1956. gadā Padomju savienība pārņēma vadību un tikai 1960. gadā Skvovelijā un 1980. gadā Leikplesidā PSRS komandas uzvaras gājienu pārtrauca ASV.
1980. gada Leikplesidas spēļu hokeja turnīra finālspēli dēvē par “brīnumu uz ledus” (miracle on ice), kad no studentiem un amatieriem veidotā ASV izlase neticamā kārtā apspēlēja PSRS hokeja komandu, kas bija veidota no visas savienības labākajiem spēlētājiem, un ieguva zelta medaļu. Šajā turnīrā PSRS izlasē spēlēja arī latvietis Helmuts Balderis.
2002. gada Soltleiksitijas ziemas Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Olimpisko uguni iededza 1980. gada ASV hokeja izlases spēlētāji pilnā sastāvā.
Latvija hokejā pirmo reizi piedalās 1936. gada Garmiša Partenkirhenes spēlēs. Ziemas Olimpisko spēļu hokeja arēnā Latvija atkal startēja Soltleiksitijas spēlēs 2002. gadā.