Olimpiska ABC

Olimpiskie sporta veidi

Skeletons

Skeletons ir sporta veids, kur sportisti brauc pa ledus trasi ar kamanām, kurām nav stūres un bremžu, sportists kamanās guļ uz vēdera un traucas pa trasi ar galvu pa priekšu.
Skeletons ir vecākais kamanu sporta veids.
Sporta aprakstus var atrast jau 16. gadsimta literatūrā, bet skeletons kā sporta sacensību pirmsākumi meklējami 19. gadsimta vidū, kad Britu tūristi Alpos sāka braukt lejā no kalna, līdzīgi kā skeletona kamanās, uz snovborda dēļiem. 1882. gadā Davosā britu un amerikāņu tūristi uzbūvēja pirmās kamanas.
Skeletona pirmās sacensības norisinājās Sanktmoricas (Šveice) dabīgā ledus trasē. Skeletona sports, kādu mēs to pazīstam mūsdienās, aizsākās Sanktmoricā, sākumā kā izklaide bagātajiem tūristiem.

Olimpiskā debija skeletona sacensībām notika 1928. gadā. Sacensības skeletonā ziemas spēlēs notika arī 1948. gadā un abas reizes spēles notika Sanktmoricā, tomēr pēc tam sporta veids tika izņemts no spēļu oficiālās programmas. Skeletons ziemas Olimpisko spēļu programmā atgriežas 2002. gada Soltleiksitijas spēlēs gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē.

Latvija skeletona sacensībās ir pārstāvēta kopš 2002. gada Soltleiksitijas  ziemas Olimpiskajām spēlēm.