Olimpiska ABC

Olimpiskie sporta veidi

Daiļslidošana

Daiļslidošana attīstījās no praktiska veida pārvietoties uz ledus līdz elegantam mākslas un kustību apvienojumam, kādu mēs to pazīstam šodien.
Par daiļslidošanas dzimteni tiek uzskatīta Holande. 13. gadsimtā  Holandieši ar slidām pārvietojās pa kanāliem prieka un sadzīvisku iemeslu dēļ. Slidošana pāri kanāliem izplatījās līdz Anglijai un drīz vien tika dibināti pirmie klubi un parādījās pirmie mākslīgā ledus laukumi.
Kaislīgi slidotāji bija arī vairāki Anglijas karaļi, Marija Antuanete, Napaleons III, vācu rakstnieks Johans Volfgangs fon Gēte.

Nozagtais balets.
Divi amerikāņi ir atbildīgi par daiļslidošanas attīstības vēsturi. 1850. gadā Edvards Bušnels (Edward Bushnell) no Filadelfijas veica revolūciju slidošanas attīstības gaitā, iepazīstinot visus ar metāla slidām, kas slidotājam ļāva izdarīt sarežģītus manevrus un pagriezienus.
Džeksons Heins, baleta meistars, Vīnē dzīvojošs amerikānis, 1860. gados slidošanu papildināja ar baleta un deju elementiem, kas daiļslidošanai iedeva tai piemītošo grāciju.

Daiļslidošana ir vecākais Olimpiskais sporta veids. Daiļslidošana Olimpiādes programmā bija iekļauta 1908. gada Londonas vasaras olimpiādē un 1920. gada Antverpenes Olimpiādē.
Kungu, dāmu un pāru sacensības notika līdz 1972. gadam. 1976. gadā Insbrukas spēlēs programma tika papildināta ar dejām (Ice dance).
Latvijas sportisti ziemas Olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās pirmo reizi piedalījās 1936. gada Garmiša Partenkirhenes spēlēs.

Holivudas zvaigzne
Sonja Henije piedalījās ziemas Olimpiskajās spēlēs Šamonī 1924. gadā, kad viņai bija tikai 11 gadi. Viņa bija tik sanervozējusies, ka jautāja treneriem par katru kustību, ko ikdienā darīja bez piepūles. Olimpisko zeltu sportiste izcīnīja nākamajās spēlēs, bet kopumā sportistei ir trīs zelta Olimpiskās medaļas. Vēlāk Sonja kļuva par aktrisi un savas aktrises karjeras augstumos viņa bija viena no vislabāk apmaksātajām aktrisēm Holivudā.