Olimpiska ABC

Olimpiskās lāpas stafete

Pirmā Olimpiskās stafetes lāpa tiek iedegta Olimpijā (Grieķija) dažus mēnešus pirms katras Olimiskajo spēļu atklāšanas ceremonijas un stafetē nesta līdz spēļu mājvietai. Saskaņā ar tradīciju uzguns tiek iedegta Hēras tempļa drupās, izmantojot saules starus un lēcas. 

Šī tradīcija tika sākta 1936.gadā,  pirms XI Olimpiādes spēlēm Berlīnē. Pirmo posmu 1936.gada 20.jūlijā veica grieķis Konstantīns Kondulis.
Pirmo reizi ziemas olimpiskajās spēlēs lāpas stafete bija pirms spēlēm Oslo (Norvēģija) 1952.gadā. 

Kaut arī antīkajās olimpiskajās spēlēs lāpas stafetes nebija, tā tomēr rada zināmu saikni starp antīkajām un mūsdienu olimpiskajām spēlēm - lāpas aizdegšanas veids sakrīt ar veidu, kādā tika iedegtas lāpas, kas dega senās Grieķijas tempļos.

Lāpas ceļojuma maršruts atšķiras atkarībā no galamērķa. To nes pāri okeāniem, kalniem un tuksnešiem, cauri pilsētām un laukiem. Tāpat atšķiras arī lāpas nešanas veidi - to var vest, piemēram, ar lidmašīnu, mašīnu, suņu pajūgos vai ar zirgu.

Lāpas aizdegšanas ceremonijā liesmu iegūst aktrises, kas tērpušās senās Grieķijas priesterieņu tērpos. Saules siltums tiek koncentrēts paraboliskā spogulī, kas rada liesmu. No šīs liesmas oficiālo spēļu lāpu aizdedz pirmais stafetes dalībnieks.
Lāpas stafetes maršruts tiek rūpīgi izstrādāts. Spēļu mājvietas valstī tā ceļo pa vietām, kas iepazīstina ar šīs valsts iedzīvotājiem un to tradīcijām, parāda nozīmīgas vēsturiskas vietas un dabas bagātības.  

Savā ceļā lāpu sagaida ar publikas sajūsmu. Tā paziņo par gaidāmajiem svētkiem - olimpiskajām spēlēm, un sludina mieru un draudzību.

Viens no nozīmīgākajiem mirkļiem atklāšanas ceremonijā ir Olimpiskās lāpas ienešana stadionā. Noslēdzošā lāpas nesēja vārds tiek turēts lielā noslēpumā. Šai personai ir pagodinājums iedegt olimpisko uguni, kas deg līdz pat spēļu beigām.

Lāpas stafetēs piedalās arī Latvijas pārstāvji. Pirmais Latvijas lāpnesis bija Mārtiņš Zemītis, kas pārstāvēja Latviju Olimpiskās lāpas stafetē pirms Barselonas Olimpiādes 1992. gadā.

Turīnas (2006) Olimpiskās lāpas stafetē Latviju pārstāvēja trīs lāpneši – Latvijas Olimpiskās komitejas ilggadējs prezidents, tagadējais goda prezidents Vilnis Baltiņš, Latvijas Banku augstskolas students Māris Čīma un jaunais biatlonists Krists Eiduks. Puiši Olimpiskās lāpas stafetei pievienojās Dženovā 2005.gadā no 18. līdz 21. decembrim, bet Baltiņš lāpu nesa 8.decembrī pie Vatikāna.

Pekinas (2008) Olimpiskās lāpas stafetē Latviju pārstāvēja divi lāpneši - jaunā vieglatlēte Anete Midrijāne un "RD Electrocincs" vadītājs Aleksandrs Meilekhs. 

Londonas (2012) Olimpiskās lāpas stafetē mūsu valsti pārstāvēja četri lāpneši - sporta skolotājs Aivars Čaklis no Ventspils un tulkotāja Ieva Liepiņa no Rīgas, kuri tika izraudzīti publiskās atlases procesā. Par Samsung lāpnešiem tika izvēlēti restorāna Vincents šefpavārs un biedrības Slow Food Riga priekšsēdētājs Mārtiņš Rītiņš un 14 gadus vecā Valmieras SOS bērnu ciemata audzēkne Linda Kļaviņa, kuri vienlaikus bija Samsung Iedvesmas skrējien Hope Relay atbalstītāji. 
 
ATPAKAĻ Dalīties