Olimpiska ABC

Mūsdienu Olimpiskā kustība

Mūsdienu Olimpiskā kustība 

Olimpiskā kustība ir nepārtraukts process, kas pieejams jebkuram cilvēkam, jebkurā vecumā neatkarīgi no viņa sociālā stāvokļa un fiziskajām spējām.
Olimpiskā kustība ir dzīves skola, kurā notiek nepārtraukta pašizglītošanās. Mūsdienu olimpisko kustību pasaulē veido Nacionālo olimpisko komiteju, Starptautisko sporta veidu federāciju, Starptautiskās olimpiskās komitejas, kā arī citu ieinteresēto organizāciju un personu aktivitātes.

Olimpiskās kustības galvenie mērķi:

  • ar sporta palīdzību veicināt veselas, harmoniskas, garīgi un tikumiski attīstītas personības veidošanos;
  • ar sporta palīdzību izglītot jaunatni draudzības un savstarpējās sapratnes garā, sekmēt dialogu starp tautām, izskaust aizspriedumus un stereotipus;
  • popularizēt olimpiskās vērtības un ideālus visā pasaulē;
  • ik pēc četriem gadiem pulcēt visas pasaules labākos atlētus grandiozos sporta, jaunības, solidaritātes un miera festivālos - olimpiskajās spēlēs.

Kad radās mūsdienu olimpiskā kustība?

Mūsdienu olimpiskā kustība radusies XIX gs. beigās, kad strauji sāka attīstīties sports, nostiprinājās starptautiskie sporta sakari, kā arī daudzās valstīs aktīvi tika pētīti fiziskās audzināšanas teorētiskie un praktiskie jautājumi.
Arheoloģiskie izrakumi, kas tika veikti senajā Olimpijā, radīja lielu sabiedrības interese par antīkajām olimpiskajām spēlēm, un Pjēra de Kubertēna ideja - atjaunot olimpiskās spēles, guva lielu atsaucību daudzās valstīs.
Pirmo reizi Kubertēns savu nodomu atklātībā paziņoja 1892.gadā - konferencē, kas bija veltīta Francijas sporta biedrību savienības X gadadienai. 1894.g. tika dibināta Starptautiskā Olimpiskā komiteja.

1895.g., pamatojot mūsdienu olimpiskās kustības rašanos, Pjērs de Kubertēns rakstīja: "Mūsdienu atlētismam ir divas tendences - tas kļūst demokrātisks un starptautisks. Šī kustība radusies no varenās tieksmes pēc miera, brālības un draudzības, kas mājo cilvēku sirdīs."
Nepieciešams, lai katras olimpiskās spēles ik pēc četriem gadiem ļautu visas pasaules jaunatnei satikties draudzīgā gaisotnē. Tas palīdzēs lauzt neuzticēšanās ledu cilvēku starpā, kas uztur naidu, akumulē pārpratumus un sekmē barbarisku karu izraisīšanos. Olimpiskās kustības attīstība un olimpisko spēļu noorganizēšana sekmēja starptautisko sporta veidu federāciju izveidi.

ATPAKAĻ Dalīties