Olimpiska ABC

Kā rīkoties dopinga kontroles laikā

Kurš tiek pakļauts dopinga kontrolei 

Nav svarīgi, vai esi starptautiska vai nacionāla līmeņa sportists, vai piedalies sacensībās “prieka pēc” un uzskati sevi par sportistu amatieri – ja Tu nodarbojies ar sportu un piedalies atzītas sporta federācijas rīkotas sacensībās. Tev ir jāzina un jāievēro antidopinga noteikumi un Tu vari tikt pakļauts dopinga kontrolei un pārkāpuma gadījumā Tev piemēros Kodeksa noteiktās soda sankcijas.

Kā rīkoties dopinga kontroles laikā? 

Antidopinga organizācijai, kas ir pilnvarota veikt dopinga kontroli (piemēram, Latvijas Antidopinga birojs, Tava sporta veida starptautiskā federācija, neatkarīga dopinga kontroles organizācija), ir tiesības Tevi uzaicināt uz dopinga kontroli jebkurā laikā gan sacensībās, gan ārpus tām.
Dopinga kontrolierim un kontrolei pieaicinātajiem asistentiem ir jāuzrāda Tev oficiāla dokumentācija, apliecinot viņu tiesības ievākt paraugu, kā arī jāinformē Tevi par kontroles veidu, uz kuru tiec aicināts (urīna, asins, vai abas).

Ja pilnvarots dopinga kontrolieris Tevi ir uzaicinājis uz dopinga kontroli, Tev tas ir jādara un pēc iespējas nekavējoties jādodas uz dopinga kontroles telpu. Ja esi uzaicināts uz dopinga kontroli sacensību laikā, Tev ir tiesības aizkavēties, ja Tev jāpiedalās apbalvošanas ceremonijā, preses konferencē vai nākamajās sacensībās, kā arī Tu drīksti atsildīties un saņemt medicīnisko palīdzību, ja nepieciešams. Ja tiec uzaicināts uz dopinga kontroli treniņa laikā, Tev ir tiesības pabeigt treniņu. Ņem vērā, ka no brīža, kad tiec uzaicināts uz dopinga kontroli, Tevi nepārtraukti pavadīs dopinga kontroliera asistents.

Uz dopinga kontroles telpu Tev līdzi jāpaņem arī identifikācijas dokuments, tāpēc centies vienmēr uz sacensībām vai treniņiem līdzi ņemt personas apliecinošu dokumentu ar fotogrāfiju. Uz dopinga kontroles telpu drīksti aicināt līdzi arī savu pārstāvi, kā arī tulku, ja nepieciešams. Ja esi nepilngadīgs sportists, uz Tevi attiecas visi šie paši noteikumi, turklāt pārstāvis (pilngadīgs) Tev līdzi jāņem obligāti.

Dopinga kontroles telpā noteikti novērtē, vai inventārs, kuru izvēlies parauga savākšanai, ir tīrs un nebojāts, ar vienādiem identifikācijas numuriem. Tev ir tiesības atteikties nodot paraugu inventārā, kas neatbilst prasībām, un izvēlēties citu. Ņem vērā, ka urīna parauga nodošanas laikā Tevi uzraudzīs tā paša dzimuma dopinga kontrolieris.

Ja Tev rodas pamatoti iebildumi par dopinga kontroles procesu, izsaki tos nekavējoties dopinga kontroles procesa laikā un ieraksti dopinga kontroles anketa komentāru sadaļā. Paturi prātā – kad dopinga kontroles procedūra pabeigta, Tev ir tiesības saņemt dopinga kontroles anketas kopiju. 
Tālāk nodotie paraugi anonīmi tiks sūtīti uz kādu no Pasaules Antidopinga aģentūras akreditētām laboratorijām, kur tie tiks izanalizēti un var tikt uzglabāti (10 gadu garumā), lai nepieciešamības gadījumā tos varētu atkārtoti analizēt vai izmantot pētījumiem.
ATPAKAĻ Dalīties