Olimpiska ABC

Kas ir Godīga spēle

Kopš senatnes sportisti sacenšas savā starpā, lai noskaidrotu uzvarētāju- stiprāko, veiklāko, ātrāko. Mūsdienās sportisti sacensība ir ieguvusi jaunu dimensiju. 1913.gadā Pjērs de Kubertēns izstrādāja Olimpiskā zvēresta tekstu, kurā sportisti apsola, piedalīties spēlēs, cienīdami un ievērodami noteikumus, saskaņā ar kuriem tās tiek rīkotas, īsteni sportiskā garā, sporta slavas un savu komandu goda vārdā.

Šajos vārdos ir ietverti godīgas spēles principi, kas ietver sevī ne tikai noteikumu ievērošanu, bet arī savstarpējo cieņu pirms un pēc sacensībām, toleranci, pozitīvas emocijas, būt izpalīdzīgam, kā arī spēju pieņemt drosmīgus un varbūt ne vienmēr pašam sportistam izdevīgus lēmumus. Šie principi izpaužas attieksmē pret sportu, pretiniekiem, komandas biedriem un sabiedrību kopumā. 






Godīga spēle – tas ir daudz vairāk nekā vienkārša likumu ievērošana. Tā ietver savstarpēju cieņu, sportiskā gara jēdzienus. 
Godīga spēle nav tikai pareizi veiktas darbības, tās ir emocijas, izpratne un drosme pieņemt pareizos lēmumus īstajā brīdī.
Godīga spēle tā nav tikai rīcība, tas ir domāšanas veids.

Godīga spēle ietver vērtības, kas attiecas ne tikai uz sportu, bet arī ikdienas dzīvi:
  • Cieņa – katram sportista jāievēro noteikumi, kas pieņemti katrā no sporta veidiem. Godīga spēle ietver arī nerakstītus noteikumus, kas pieprasa respektēt un cienīt pretiniekus, kolēģus, tiesnešus un līdzjutējus.
  • Draudzība – sacensības laukumā neizslēdz draudzību, gluži pretēji ar draudzības palīdzību tiek celts sacensību gars.
  • Komandas gars - sportists individuāli var būt spēcīgs, bet viņš ir daudz spēcīgāks, kad mērķis tiek sasniegts pateicoties nevis vienam spēlētājam, bet gan visai komandai.
  • Godīga konkurence - gūt panākumus jebkādā veidā nav pietiekami, lai uzvarētu. Uzvarai ir jābūt iegūtai godīgā ceļā, ar godīgiem līdzekļiem.
  • Sports bez dopinga. Dopings ir tādu vielu un metožu lietošana, kas ir aizliegtas saskaņā ar atbilstošo starptautisko vai nacionālo sporta vadošo organizāciju noteikumiem.
  • Vienlīdzība- būtiski visiem sportistiem vienādi nosacījumi un noteikumi.
  • Solidaritāte – svarīgi atbalstīt vienam otru, dalīt mērķus un sapņus. Svarīgs atbalsts rada pamatu panākumu sasniegšanā.
  • Iecietība – attīsta savu paškontroli, gatavību rīkoties un pieņemt svarīgus lēmumus.
  • Izcilība – ar personīgo piemēru, sportisti spēj iedvesmot un turpināt attīstīt cilvēka ceļu uz izcilību.
Sportojot svarīgi ievērot sacensību noteikumus, pieņemt tiesneša lēmumu un cienīt citus dalībniekus. Stingrie noteikumi sportā nodrošina godīgu cīņu un visiem sportistiem vienādus apstākļus. Zinot, ka cīņa bijusi godīga, prieks par gūto uzvaru ir divkāršs, bet zaudējums neliekas tik sāpīgs. Sporta sacensībās ir ievēroti vispārējie principi – vārda un uzskatu brīvība, rezultātu salīdzinājums, iespēja atkārtot un pārspēt jau sasniegto rezultātu.

Godīgas spēles laureāti

Kopš 1963.gada Starptautiskā godīgas spēles komiteja sistemātiski apkopo informāciju no visas pasaules un nominē laureātus vairākās kategorijās: 
  • Pjēra de Kubertēna balva par godīgu rīcību;
  • Žana Borotrā balva par godīgas spēles garu karjeras un dzīves laikā;
  • Villija Daumes balva par godīgas spēles veicināšanu.
Starptautiskā godīgas spēles komiteja par laureātiem ir nominējusi daudzus ievērojamus sportistus, starp kuriem ir arī izcilā basketboliste Uļjana Semjonova. Pēc aktīvo sporta gaitu beigšanas U.Semjonova izveidoja Latvijas Olimpiešu sociālo fondu, kas rūpējās par mūsu bijušajiem sportistiem un sporta veterāniem.
Vairāk informācijas : http://www.fairplayinternational.org 
ATPAKAĻ Dalīties