Olimpiska ABC

Aizliegtais saraksts

Aizliegto vielu un metožu sarakstu Pasaules antidopinga aģentūra pārskata un papildina vismaz reizi gadā, tāpēc seko līdzi jaunumiem un informē par tiem arī savu ārstu!

Ņem vērā, ka aizliegto vielu sarakstā ir virkne vielas, kas nopērkamas aptiekā gan recepšu, gan bezrecepšu medikamentu sastāvā (pret saaukstēšanās un pretgripas līdzekļi). Sarakstā visas vielas ir sadalītas divas daļas: 
  • Vielas, kas aizliegtas vienmēr (sacensības un ārpus tām), piemēram,  peptīdu hormoni un augšanas faktori (eritropoetīns - EPO), anaboliskie līdzekļi, beta-2-agonisti (salbutamols, formoterols), hormoni un vielmaiņas modulatori (insulīnu un insulīna mimētiķi, meldonijs), diurētiskie un maskētājlīdzekli (intravenozi ievadīts albumīns). Manipulācijas ar asinīm un asins komponentiem, ķīmiskas un fizikālas manipulācijas, gēnu dopings.
  • Vielas, kas aizliegtas sacensībās, piemēram stimulējošie līdzekļi, marihuāna, narkotikas un glikokortikosteroīdi.

Uztura bagātinātāji

Tev jābūt uzmanīgam, lietojot produktu, kas palīdz uzaudzēt muskuļu masu, atbrīvoties no taukiem, ātri atjaunoties pēc slodzēm vai nodrošina Tevi ar papildus enerģiju. Atceries, ka nezināmas izcelsmes uztura bagātinātāji var būt piesārņoti ar aizliegtajām vielām, dati liecina, ka līdz 20% uztura bagātinātāji var saturēt aizliegto vielu un tas netiek norādītas sastāvdaļu sarakstā. Ar to Tu riskē lietot dopingu, pats to neapzinoties. Ņem vērā, ka antidopinga noteikumi paredz, ka jebkurā gadījumā Tu būsi par to atbildīgs neatkarīgi no vainas. Ja Tu neesi pārliecināts, kas ir uztura bagātinātāja sastāva, nelieto to!
ATPAKAĻ Dalīties