Olimpiska ABC

Kāpēc DOPINGS ir aizliegts

Ētiskie apsvērumi: Sporta  noteikumi aizliedz dopinga vielu un metožu lietošanu, un tas ir noteicošais faktors, lai sportisti nelietotu dopingu. Tā izmantošana ir tieši tāds pats noteikumu pārkāpums kā sestā spēlētāja iznākšana uz laukuma hokejā vai maratonskrējēja brauciens ar mašīnu distances laikā. Tiesa, šos pārkāpumus ir vieglāk konstatēt, to dara tiesneši. Dopingu ir grūtāk noteikt.

Noteikumi sportā ir pieņemti tādēļ, lai nodrošinātu godīgas sacensības. Ja sacensības būtu bez noteikumiem, tās nesagādātu prieku ne sportistiem, ne skatītājiem. Kāds var nepiekrist noteikumiem, kāds var mēģināt tos mainīt, ja domā, ka tie ir jāmaina, bet jāspēlē ir pēc tiem noteikumiem, kuri ir pieņemti.

Medicīniskie apsvērumi:
Nepamatota medicīnisko preparātu un dopinga metožu lietošana var būt bīstama veselībai. Sporta organizācijas vēlas pasargāt sportistus no dažādo vielu un metožu blakusiedarbībām. Tomēr aizliegto vielu un metožu sarakstā jeb t.s. "dopinga sarakstā", ir tādas vielas, kuru bīstamie blakus efekti nav pilnībā izpētīti.
Aizliegto vielu un metožu sarakstā ir ietvertas arī tādas zāles, kuras parasti izmanto ārstēšanā, piemēram, saaukstēšanās un drudža gadījumā, un kuras ir pieejamas bez receptēm. Tas īpaši ir jāņem vērā sportistiem, kuri paši iegādājas medikamentus. Tādā gadījumā viņiem ir jāpārliecinās, vai tie nesatur dopinga vielas.

Antidopinga noteikumu pārkāpumu sekas

Pārkāpumu sekas ietver sacensību rezultātu anulēšanu, diskvalifikācijas perioda noteikšanu, obligātu Tava pārkāpuma publicēšanu un iespējams, naudas sodus. Gadījumā, ja Tavā paraugā atradīsies ar likuma aizliegta narkotiskā viela, Tev var piemērot administratīvu vai kriminālu sodu. Diskvalifikācija nozīmē, ka Tu nevar piedalīties nevienas starptautiskās federācijas, tās nacionālo federāciju vai klubu rīkotājās jebkāda veida sacensības vai aktivitātes, kā arī iesaistīties sava kluba vai komandas treniņos un izmantot iespējas un iekārtas, kas ir saistītas ar Tavu klubu vai komandu.

Neoficiālas sada sankcijas

  • Publicitāte
  • Reputācijas zudums
  • Sabiedrības izolētība
  • Attieksme no draugiem, vecākiem, bērniem
  • Sponsoru zaudēšana
  • Bankrota procedūras
  • Iespēju zaudēšana darba tirgū
  • Izslēgšana no universitātes programmām
  • Izslēgšana no Olimpiskās vienības un finansējuma atmaksa
ATPAKAĻ Dalīties