Olimpiska ABC

Veselīgs uzturs

Veselīga un pareiza uztura tēma tika cilāta visos laikos...

„Ēdam, lai dzīvotu, nevis dzīvojam lai ēstu”
(Sokrāts)

„Ēdiet un dzeriet ar mieru”
(Pitagors)

„Diētiskie līdzekļi iedarbojas ilgi, zāles tikai īsu brīdi”
(Hipokrāts)


Ēšanas paradumi.

  • Ļoti svarīgs ir pareizs ēšanas režīms, cilvēkam jācenšas ēst vienā un tai pašā laikā.
  •  Vajadzētu atturēties no ēšanas pirms gulētiešanas, tāpat uzturā mazāk būtu jālieto kafija. 
  • Vēlams pieturēties pie dalītā uztura principiem. 
  • Uztura speciālisti iesaka dzert šķidrumu 40-50 minūtes pirms ēšanas, bet ēšanas laikā – neuzdzert. Pēc 50 minūtēm var dzert. 

Veselīgs uzturs piramīda 

Cilvēks ēd, lai dzīvotu, augtu, attīstītos, darbotos, radītu veselīgus pēcnācējus. Ēdot mēs nodrošinām organismu ar nepieciešamo enerģiju, piegādājam dažādas vielas audu veidošanai un atjaunošanai, kā arī organisma darbības regulēšanai. Šīs svarīgās funkcijas veic uzturvielas – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, balastvielas, vitamīni, minerālvielas un ūdens.
Uztura piramīda uzskatāmi parāda veselīga uztura pamatprincipus, to skaitā uztura dažādību. Katru dienu jāizvēlas produkti no visiem piramīdas līmeņiem, tie nevar aizstāt viens otru. Svarīgi ir mainīt arī pārtikas produktus katrā grupā. Produkti no uztura piramīdas I līmeņa ir veselīga uztura balsts, tiem jābūt ikdienas uztura pamatā – 40%. Produktiem no II līmeņa, ikdienas uzturā jābūt 35%, no trešā līmeņa – 20%, bet no ceturtā tikai 5%.
Katram cilvēkam ir noteikta optimālā ķermeņa masa. Tā atbilst ķermeņa uzbūves tipam, auguma garumam un vecumam. Ķermeņa masas lielumu ietekmē vairāki faktori: iedzimtība, uzturs, fiziskā aktivitāte, centrālās nervu sistēmas un iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbība.
Optimālo ķermeņa masu ir iespējams uzturēt, līdzsvarojot uzņemto un patērēto enerģijas daudzumu. Enerģijas patēriņu palielina aktīvs dzīves veids un regulāra sportošana. Savukārt uzņemto enerģiju palielina uzturs ar lielu tauku saturu. Enerģijai neizlietotie tauki un arī ogļhidrāti pārvēršas un izgulsnējas tauku rezervēs zem ādas. Neveselīga ir ne tikai palielināta ķermeņa masa, bet arī tās nepietiekamība, jo organisms nespēj pilnvērtīgi darboties.
Visos sporta veidos ķermeņa masai ir būtiska nozīme. Īpaši jāizceļ sporta veidi, kuros ir svarīgs labs ārējais izskats – sporta, mākslas vingrošana, daiļslidošana, daiļlēkšana, kā arī sporta veidos ar svara kategorijām – sporta cīņās, boksā, airēšanā un svarcelšanā.
ATPAKAĻ Dalīties