Olimpiska ABC

Kas notiek organismā sportojot

Fiziskas slodzes laikā paātrinās sirdsdarbība, elpošana, paaugstinās glikozes un dažādu hormonu koncentrācija asinīs, paaugstinās muskuļu tonuss. Šo pārmaiņu intensitāte atkarīga no sportista fiziskās un emocionālās sagatavotības, pieredzes un sacensību mēroga.
Veicot ilgstošu vai intensīvu fizisko slodzi, iestājas nogurums, kas ir pārejošs funkcionāls organisma stāvoklis. Samazinās muskuļu darbības spēks un izturība, kustības vairs nav tik veiklas un mērķtiecīgas. Rodas grūtības koncentrēt uzmanību, uztvert informāciju un turpināt fizisku slodzi ar sākotnējo intensitāti, tāpēc tā jāsamazina.
Pēc fiziskās slodzes organismā sākas atjaunošanās procesi. Visas organisma sistēmas, īpaši muskuļi, atjauno enerģijas rezerves. Lai atjaunotu zaudēto fizisko spēku, svarīgs ir labs uzturs un miegs.
Ilgstošu un regulāru treniņu rezultātā palielinās organisma darba spējas. Sportista organisms ir pielāgojies jeb adaptējies noteiktai fiziskai slodzei. Nākamajā treniņā nogurums iestāsies vēlāk, pēc ilgākas vai intensīvākas fiziskās slodzes. Tāda ir treniņu nozīme.
ATPAKAĻ Dalīties