Olimpiska ABC

Latvijas Jaunatnes Olimpiāde

1992.gadā Latvijā notika pirmās Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas vasaras sporta veidos, bet pēc diviem gadiem – 1994.gadā, arī ziemas sporta veidos. Tās notika balstoties uz Olimpisko spēļu tradīcijām.
Pirmo reizi skolas vecuma sportistiem bija nodrošināta līdzdalība sacensībās ar atklāšanas un noslēguma ceremoniju, olimpiskās lāpas aizdegšanu un olimpiskā karoga pacelšanu.
2002.gadā Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas pārauga par Latvijas jaunatnes olimpiādi ar vairāk nekā 10 000 lielu dalībnieku skaitu no visas Latvijas.

Vasaras spēles

Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde ir valsts mēroga sporta sacensības, kurās piedalās novadu un republikas nozīmes pilsētu komandas. Sacensību mērķis ir noteikt labākos Latvijas jaunos sportistus olimpiskajos sporta veidos.

Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiāde notiek reizi divos gados, kur labākie jaunie sportisti sacenšas pašvaldību komandu sastāvos 26 olimpiskajos sporta veidos, izcīnot ceļazīmi uz Eiropas Jaunatnes Olimpiādi.
6 LJO ir notikušas Ventspilī (2000., 2002., 2003., 2005., 2007. un 2013.), Valmierā (2009. un 2015.), Jūrmalā (2011.) un Cēsīs (2017.)
2019. gadā LJO notiks Jelgavā. 
 


ZIEMAS SPĒLES

Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiāde ir kompleksas sporta sacensības, kas tiek organizēta ar mērķi noteikt labākos jaunos sportistus un labākās izglītības iestādes. Pasākums tiek rīkots katru gadu Ērgļos un Siguldā. Vispārizglītojošo skolu jaunieši izcīna medaļas septiņos sporta veidos – kamaniņu sportā, distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā, biatlonā, hokejā, snovbordā un slidošanā.

Olimpiādes uzdevums ir popularizēt olimpisko kustību, sekmēt jaunatnes sporta attīstību Latvijā, veicināt vispārizglītojošo skolu un vietējo pašvaldību iesaistīšanos jaunatnes sporta aktivitātēs un motivēt tās atbalstīt jaunatnes sportu.

2015. gadā februārī Ērgļos Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiāde notika jau divdesmito reizi. Olimpiāde kopumā pulcēja 1088 dalībniekus, 104 skolu komandās no 38 pašvaldībām.
Ziemas Olimpiādi ik gadu organizē Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) sadarbībā ar Ērgļu novada domi.
No 2017. gada Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādi  ar nosaukumu Latvijas Skolu ziemas festivāls rīko Latvijas Sporta federāciju padome.
ATPAKAĻ Dalīties